Hälsa

Skrattet räknas som ett av våra basbehov - en överlevnadsstrategi - som vi människor har för kropp och själ - en ventil att släppa spänningar och stress. Det fungerar som en källa till ny energi och positiv inställning vilket gör vardagen/livet lättare och förebygger sjukdom. Vi ger oss hän och är helt närvarande i skrattet. Efteråt känner vi oss avspända, varma, lättare till sinnes och mer öppna för kommunikation med andra.

Allt detta vet vi ju alla av egen erfarenhet men det finns också tusentals forskningar gjorda världen över på just skrattets inverkan på oss.

Det har visat sig att skratt bidrar till

• Positiv samvaro som främjar kommunikation, samarbete, arbetsklimat och trivsel

• Avspänning som ger stresslindring, välbefinnande, ökad kreativitet och inlärningsförmåga

• Motion och ökad energi - 'inre jogging' - de inre organen får motion och syrenivån i blodet och lungkapaciteten ökar

• Hälsa - stärkt immunförsvar, förbättrad matsmältning, en ökad nivå av endorfiner som är kroppens naturliga smärtlindring och en positiv inställning som förebygger sjukdom och därmed sjukfrånvaro

Bakgrund

Den indiske allmänläkaren, Dr Madan Kataria, tog fasta på denna forskning och ville finna ett sätt att omsätta skrattets goda verkan i praktiken. Han kom fram till en metod med skrattövningar som bygger på gammal yoga-tradition där man simulerar skratt. Det simulerade skrattet övergår snart till naturligt skratt. Varje skratt har en speciell strävan att bearbeta olika organ i kroppen. Metoden heter "Skratta utan anledning" och utövas idag i skrattgrupper världen över.

I Indien finns idag över 800 skrattklubbar med fler än 80 000 medlemmar som varje dag samlas i soluppgången för att göra skrattövningar före jobbet. I USA och Canada finns ca 60 klubbar. I Australien, Singapore, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Norge och Danmark har man även kommit igång med att skratta utan anledning!
I Sverige är vi idag ca 100 utbildade skrattinstruktörer enligt Dr Katarias metod och många av oss ingår i nätverket "Skratta för livet".

Metod

Deltagarna börjar med att värma upp skrattmusklerna med HO HO HA HA HA och fortsätter sedan med hälsningsskrattet, det hjärtliga skrattet, swingingskrattet, lejonskrattet osv. Man tittar varandra i ögonen samtidigt som man gör de olika skrattövningarna. Detta gör att man lätt smittas av varandras skratt, öppnar upp för kommunikation och stärker sitt självförtroende.

Skrattövningarna varvas med andnings- och avspänningsövningar.

Det kan kännas ovant i början att samlas i en grupp och "skratta på beställning" men de som har prövat på det har märkt att det går mycket lättare än vad de trott. Efter ca 3 tillfällen kan man slappna av och ge sig hän lättare. Då blir också den positiva verkan större. Man blir varm i kroppen, avspänd och fylld av välbefinnande. Det är en enkel metod som får igång kroppens naturliga processer.

Ett skrattprogram pågår 15 - 45 minuter ( första gången minst 40 minuter).

När, var, hur?

Skrattprogrammet lämpar sig för:
      
                                               arbetsplatser
                                                organisationer
                                               • föreninga
                                                utbildningar
                                                skolor
                                               • vård och omsorg
                                               • kursgårdar och hälsocenter

Skrattprogram passar som återkommande arrangemang; skrattabonnemang, eller vid enstaka tillfällen i samband med personaldagar, utvecklingsdagar, konferenser, möten, sammanträden och "kick off".

Skrattabonnemang innebär att jag kommer till ert företag/arbetsplats regelbundet, 5-10ggr, vid avtalade tider. Den första gången, när skrattprogrammet introduceras, varar det 45 minuter. De fortsatta gångerna räcker det med 15-20 minuter för att få igång all den goda verkan som skrattet ger. Till en mycket låg per capita-kostnad skapas god stämning på jobbet. Ring för avtalsförslag eller närmare presentation.